Rockstadt Extreme Fest 2019 în cifre: 50 de trupe, 28.000 de participanți în 4 zile de festival, 2 scene mari de aprox. 14 m fiecare și o echipă de 300 de angajați și de voluntari au animat terenul de Biatlon de la baza Cetății Râșnov de-a lungul a 4 zile intense de concerte. În perioada evenimentului au fost băuți peste 300 hectolitri de bere.
Între 1 – 4 august 2019, cele două scene mari ale festivalului („Adrian Rugină” și „Brașov”) au funcționat alternativ, menținând neîntreruptă seria show-urilor care au răsunat până târziu în noapte. Pe cele două scene, în total, au urcat aproximativ 250 de artiști.
Cea de-a șaptea ediție a Rockstadt Extreme Fest, unul din cele mai importante evenimente metal din Europa de Sud Est și cel mai cunoscut festival de metal din România, a stat sub semnul mai multor premiere, 10 dintre cele 50 de trupe venind pentru prima dată în România.
Rockstadt Extreme Fest a oferit, în continuare, susținere tinerilor artiști prin intermediul unei competiții dedicate, „Rockstadt Underground Artists”, a cărei finală a avut loc cu o zi înainte de începerea oficială a festivalului, pe scena „Brașov”.
Aflat la prima ediție, competiția a oferit ocazia trupelor la început de drum să concureze pentru un loc în slotul de concerte susținute pe 31 iulie pe una dintre scenele festivalului. Artiștii înscriși au fost votați, iar 6 formații finaliste au avut ocazia să cânte în fața unui juriu de specialitate. În urma deliberărilor, trupa Hiraeth a fost desemnată câștigătoarea concursului și a fost premiată pe scena „Brașov”, în fața publicului din festival.
Pentru ediția 2020, Rockstadt Extreme Fest a anunțate deja primele noutăți: Kataklysm (CA), Death Angel (SUA), The Black Dahlia Murder (SUA) și Rotting Christ (GR) sunt primele confirmări pentru cea de-a opta ediție care va avea loc în perioada 30 iulie – 02 august 2020, pe terenul de Biatlon de la baza Cetății Râșnov.
Abonamente individuale pentru Rockstadt Extreme Fest 2020, dintre care s-au vândut aproximativ 2.000 de bucăți, vor putea fi cumpărate online, exclusiv de pe iabilet.ro.
Kataklysm (CA) este una dintre cele mai cunoscute trupe de death metal canadiene, care de peste un sfert de secol impresionează cu forța brută a metalelor extreme fanii de pe toate continentele.
Înființată în 1992 în Montreal, Quebec, trupa și-a făcut o misiune din a explora cele mai întunecate și întortocheate colțuri ale naturii umane și a le exprima prin muzică. Cu 13 albume la activ, dintre care cel mai recent apărut chiar anul trecut („Meditations”), Kataklysm a experimentat constant moduri noi de exprimare și stiluri muzicale, refuzând să se limiteze la încadrarea într-un singur gen și autodefinindu-se drept un „hibrid artistic”.
Iar piesele lor nu au întârziat să câștige aprecierea publicului, albumul „Waiting For The End To Come” (2013) a fost un succes comercial la nivel mondial, trupa câștigând în același an titlul de „Metal Band of the Year” în cadrul „Indie Awards Ceremony” din Canada, fiind totodată nominalizată la categoria „Best Metal/ Hard Album of the Year” în cadrul prestigioasei Juno Awards (echivalentul canadian al Grammy-urilor americane).
Death Angel (SUA) este considerată drept una dintre „big eight” ale thrash metal-ului din întreaga lume (alături de Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax, Testament, Exodus și Overkill), fiind una dintre formațiile care a jucat un rol esențial în mișcarea thrash metal americană din Bay Area și în cel de-al doilea val al acestei mișcări din anii ‘80.
După succesul primelor două albume, „The Ultra-Violence” (1987) și „Frolic Through the Park” (1988), creativitatea grupului a adus la lumină un nou material, „Act III”, produs de Max Norman (care a lucrat cu nume ca Ozzy Osbourne, Megadeth sau Savatage).
După o perioadă de pauză, trupa a revenit din umbră readucând energia Death Angel pe scenă și un nou album: „Humanicide”.
Materialul scoate la lumină povestea declinului umanității, generat de violență și egoism, și povestea unei societăți post-apocaliptice, în care sentimentul de comuniune, de haită, este singurul care oferă supraviețuirea.
Pe lângă ritmurile alerte și sound-ul pentru care Death Angel s-au făcut remarcați, „Humanicide” aduce mai multe noutăți, precum tonuri de pian, o serie de artiști invitați și o piesă dedicată fanilor trupei, intitulată „The Pack”.
Rotting Christ (GR) sunt o prezență iconică pe scena black metal internațională de-a lungul ultimilor 30 de ani. În continuă evoluție, grupul nu a încetat să își surprindă fanii cu albume bine primite de critica de specialitate precum „Aealo” (2010), „Κατά τον δαίμονα εαυτού” (2013), „Rituals” (2016) sau „Their Greatest Spells”.
Din 1987, anul apariției trupei, Rotting Christ s-au îmbarcat într-o călătorie întunecată de explorare a tenebrelor emoțiilor umane, pe care nu au încetat să o expună în muzica lor, de la albumul de debut „Thy Mighty Contract” (1993) și până la „Sanctus Diavolos” (2004). De-a lungul timpului, grupul și-a rafinat constant stilul, îmbogățindu-l cu elemente death, heavy sau chiar și gotice, fără a-și trăda însă rădăcinile black, urcând din underground până la poziția de headliner în turnee.
The Black Dahlia Murder (SUA) este una dintre cele mai cunoscute trupe americane de extrem metal de la ora actuală, după ce șapte dintre albumele trupei au intrat în topul Billboard 200.
Spre exemplu, unul dintre materialele trupei, „Deflorate” (lansat în 2009), s-a vândut în 12.000 de exemplare în prima săptămână după lansare, ajungând pe locul 5 în topul „Billboard Independent Albums” și pe poziția 4 în topul „Billboard Hard Music Albums”.
Înființată la începutul anilor 2000, trupa și-a luat numele după cel al unei faimoase crime nerezolvate din Los Angeles-ul anilor ‘40 (1947). Grupul a câștigat teren pe scena muzicală ajungând la scurt timp să fie în turnee cu nume precum Cannibal Corpse, Kataklysm, Cryptopsy, Whitechapel, Despised Icon sau Children of Bodom și Skeletonwitch.