Mii de suceveni au asistat, joi, la cea mai mare paradă din țară a obiceiurilor de iarnă și au vizionat și un spectacol în cadrul Festivalului Internațional al Obiceiurilor de Iarnă, eveniment care a reunit peste 1000 de urători din toate vetrele folclorice ale județului Suceava, din județe vecine, dar și din Ucraina.
Manifestarea a debutat cu parada măștilor și a costumelor, pe artera principală a Sucevei, fiind deschisă de un grup de urători din Câmpulung Moldovenesc, cu buciumași și un plug tras de boi.
Cetele de urători şi mascaţi au trecut prin faţa Palatului Administrativ, unde au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de primarul Sucevei, Ion Lungu, dar și de alți reprezentanți ai administrației județene și locale.
Aceștia au oferit colaci tradiționali tuturor grupurilor de urători. Vedeta acestei ediții a festivalului a fost Malanca lui Ștefan cel Mare din Vicovu de Sus, în care participanții, călare pe 14 cai, au jucat o scurtă piesă de teatru popular în care au elogiat viața domnitorului.
În cadrul festivalului nu au lipsit tradiționalele momente cu „plugul”, iar muzicanţii au dat viață personajelor care au dansat „capra” sau „ursul”.
Cetele de urători au prezentat și jocuri cu flăcări, dar şi malanca, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul.
Spectacole similare de datini și obiceiuri de Anul Nou vor avea loc în această perioadă în numeroase localităţi din judeţul Suceava, iar în 13 ianuarie se va desfăşura în comuna Drăguşeni „Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă pe stil vechi”.