Premiile Oscar 2019, cel mai așteptat eveniment din lumea cinematografiei, au fost decernate în această noapte într-o gală desfășurată sub semnul echilibrului.
Digi24 şi Film Now a prezentat în direct gala premiilor Academiei Americane de Film, ajunsă la a 91-a ediție.
Filmul „Bohemian Rhapsody” a adus cele mai multe statuete -patru, urmat de „Green Book”, „Roma”, „Black Panther” cu câte trei.
Olivia Coleman și Rami Malek au fost desemnați cei mai buni actori în rol principal, în timp ce Regina King și Mahershala Ali au fost recompensați cu Oscar pentru cel mai bun rol secundar.
Spre deosebire de alte ediţii, Gala Premiilor Oscar de anul acesta se remarcă printr-o mare diversitate a laureaţilor și o distribuție cumva echilibrată a premiilor.
LISTA CÂȘTIGĂTORILOR
Cel mai bun film: “Green Book”
Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron (“Roma”)
Cel mai bun actor în rol principal: Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”)
Cea mai bună actriţă în rol principal: Olivia Colman (“The Favourite”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (“Green Book”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King (“If Beale Street Could Talk”)
Cel mai bun film străin: “Roma”
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: “Spider-Man: Into The Spider-Verse”
Cea mai bună scenografie: “Black Panther”
Cel mai bun scenariu adaptat: “BlacKkKlansman”
Cel mai bun scenariu original: “Green Book”
Cea mai bună imagine: “Roma”
Cel mai bun montaj: “Bohemian Rhapsody”
Cea mai bună coloană sonoră: “Black Panther”
Cel mai bun cântec original: “Shallow” (din filmul “A Star Is Born”)
Cel mai bun montaj de sunet: “Bohemian Rhapsody”
Cel mai bun mixaj de sunet: “Bohemian Rhapsody”
Cele mai bune efecte vizuale: “First Man”
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: “Vice”
Cele mai bune costume: “Black Panther”
Cel mai bun scurtmetraj animat: “Bao”
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: “Skin”
Cel mai bun lungmetraj documentar: “Free Solo”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Period. End of Sentence”.
GREEN BOOK – CEL MAI BUN FILM
ACTUALIZARE 6:13 Julia Roberts anunță cui îi revine Oscarul pentru cel mai bun film: Green Book!
Bazat pe fapte reale, Green Book spune povestea a două destine care aparent nu aveau nimic în comun, dar care odată intersectate au dus la o prietenie pe viață. New-yorkezul de origine italiană Tony Lip, interpretat de Viggo Mortensen, acceptă să fie șoferul și asistentul personal al pianistului afro-american Don Shirley, jucat de Mahershala Ali, care pornește într-un turneu în sudul Americii.
Se întâmplă în anii 60, când ura față de persoanele de culoare se manifesta violent. Green Book era cartea care cuprindea hotelurile și restaurantele în care persoanele de culoare aveau voie să intre. Filmul a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun film de comedie și avea 5 nominalizări la Oscar.
A obținut trei statuete: pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol secundar și cel mai bun scenariu original.
ACTUALIZARE 6:08 Alfonso Cuaron, Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul „Roma”. Este al patrulea Oscar pentru regizorul de origine mexicană. Are două premii Oscar pentru regie, acum cu „Roma” și în 2014 cu „Gravity”. Regizorul mexican a mai câştigat două Oscaruri pentru imagine şi montaj.
OLIVIA COLEMAN – CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL PRINCIPAL
ACTUALIZARE 6:02 O primă mare surpriză la premiile Oscar 2019: Olivia Coleman, protagonista filmului „The Favourite”, ia Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal.
Pentru rolul reginei Ann, pe care îl joacă magistral, actrița britanică s-a îngrășat 15 kilograme. Cu toate acestea, favorită pentru Oscarul la această categorie era considerată Glenn Close, pentru rolul din „The Wife”.
Actrița Glenn Close ratează astfel din nou Oscarul, deși este la a șaptea nominalizare.
„Glenn Close, eşti idolul meu de atâta timp. Nu îmi doream ca asta să se întâmple aşa”, a glumit Olivia Coleman, declarându-se recunoscătoare regizorului Yorgos Lanthimos şi colegelor de platou, Emma Stone şi Rachel Weisz.
Acesta este primul Oscar din cariera Oliviei Colman, care a mai câştigat cu rolul reginei Anne din „The Favourite” un Glob de Aur şi un premiu BAFTA.
Pelicula, a cărui acţiune se petrece la curtea Angliei, în secolul XVIII, a fost regizată de Yorgos Lanthimos după un scenariu semnat de Deborah Davis şi Tony McNamara.
Alături de Olivia Colman, din distribuţie mai fac parte, printre alţii, Emma Stone şi Rachel Weisz. Amândouă fuseseră nominalizate la categoria cea mai bună actriță în rol secundar.
Olivia Coleman este mai puţin cunoscută în Statele Unite, dar foarte populară în Marea Britanie, unde a fost declarată recent una dintre cele mai influente personalităţi din televiziune.
Anul acesta a fost la prima sa nominalizare la Oscar cu interpretarea reginei Anne. A îmbrăţişat total personajul monarhului nevrotic, lipsit de feminitate, bolnav de gută, care în multe scene apare vomitând.
Colman a recunoscut că i-a plăcut la nebunie că nu trebuia să fie drăguţă, ceea ce, spune ea, i-a dat multă libertate actoricească. „Mi se pare mult mai ruşinos să încerc să dau bine într-un rol”, a declarat actriţa, care a câştigat deja Globul de AUR, dar şi premiul BAFTA pentru interpretarea din “The Favourite”.
RAMI MALEK – CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL
ACTUALIZARE 5:45 Rami Malek ia Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal pentru prestația din „Bohemian Rhapsody”, film care obține astfel patru statuete Oscar.
Pentru modul în care l-a interpretat pe Freddie Mercury, Rami Malek a câştigat toate premiile din acest sezon – de la Globurile de Aur până la BAFTA.
Pentru a imita perfect fiecare gest sau privire a legendarului lider al trupei Queen, actorul a avut un „movement coach”, un antrenor de mişcări.
De asemenea, pentru a arăta ca Freddie Mercury, a îndurat 50 de ore de probat costume şi a purtat o proteză dentară incomodă.
Nu în ultimul rând, pentru a fi convingător în pielea muzicianului, Rami Malek a luat sute de lecţii de canto şi de pian, dar a trebuit să înveţe şi să facă un playback impecabil, pentru că mare parte din muzica din film este cu vocea originală a lui Freddie Mercury.
ACTUALIZARE 5:40 O Barbra Streisand peste care parcă nu trec anii urcă pe scenă pentru a susține „candidatura” filmului lui Spike Lee, BlacKkKlansman, nominalizat la cel mai bun film.
ACTUALIZARE 5:30 Este momentul In Memoriam la gala premiilor Oscar. Sunt proiectate imagini cu personalitățile din lumea cinematografiei care au încetat din viață în anul care a trecut.
ACTUALIZARE 5:26 Fără surprize. Cel mai bun cântec original: „Shallow”, Lady Gaga („A Star Is Born”). Artista mulțumește plângând familiei, dar și lui Bradley Cooper, „singura persoană de pe planetă care putea să cânte” acest cântec cu ea. „Nu e vorba numai de a câștiga. Dacă ai un vis, luptă pentru el”, a spus Lady Gaga.
ACTUALIZARE 5:24 „Black Panther” (Ludwig Goransson) ia Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră. Pelicula egalează Bohemian Rhapsody ca număr de trofee obținute în această seară: trei.
ACTUALIZARE 5:16 „BlacKkKlansman” (Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee) – Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat. Și o descătușare marca Spike Lee. ©Foto: Guliver/GettyImages:
ACTUALIZARE 5:11 „Green Book” ia Oscar pentru cel mai bun scenariu original. Scenariul le aparaține lui Nick Vallelonga, Brian Currie și Peter Farrelly. Pelicula se alătură astfel celor trei filme care au deja câte două statuete Oscar în această seară. Conduce însă Bohemian Rhapsody, care are trei statuete.
ACTUALIZARE 5:05 Oscar pentru cel mai bun scurt metraj live-action: „Skin” (Guy Nattiv).
ACTUALIZARE 5:00 Moment mult așteptat: Bradley Cooper și Lady Gaga cântă „Shallow” pe scena Galei Academiei Americane de Film. Cântecul se încheie cu un moment de tandrețe între cei doi. Bradley Cooper se așează la pian lângă Lady Gaga, care își pune capul pe umărul lui.
ACTUALIZARE 4:57 Oscarul pentru cele mai bune efecte vizuale se acordă filmului „First Man”.
ACTUALIZARE 4:48 Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Period. End of Sentence” (Rayka Zehtabchi).
ACTUALIZARE 4:45 Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: „Bao” – Domee Shi.
ACTUALIZARE 4:30 Cel mai bun lungmetraj de animație: „Spider-Man: Into the Spider-Verse” – Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman.
Animaţia, regizată de Bob Persichetti, Peter Ramsey şi Rodney Rothman, a obţinut şi un Glob de Aur şi un premiu BAFTA.
La această categorie au mai fost nominalizate producţiile “Incredibles 2”, “Isle of Dogs”, “Mirai” şi “Ralph Breaks the Internet”.
ACTUALIZARE 4:22 Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali, pentru rolul din „Green Book”. Este a doua statuetă din tot atâtea nominalizări pe care o obține actorul de culoare. Îi mulțumește partnerului din film, Viggo Mortensen.
Filmul „Green Book”, în regia lui Peter Farrelly, după un scenariu de Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie şi Peter Farrelly, a obţinut şi două Globuri de Aur pentru scenariu şi cel mai bun film musical/comedie şi i-a adus lui Mahershala Ali un Glob de Aur pentru rol secundar.
La această categorie au mai fost nominalizaţi Adam Driver (“BlacKkKlansman”), Sam Elliott (“A Star is Born”), Richard E. Grant (“Can You Ever Forgive Me?”) şi Sam Rockwell (“Vice”).
Este al doilea Oscar câştigat de Mahershala Ali, tot pentru rol secundar masculin, după cel din 2017 cu filmul „Moonlight”.
ACTUALIZARE 4:19 A treia statuetă Oscar din această seară pentru „Bohemian Rhapsody”: i se acordă lui John Ottman pentru cel mai bun montaj.
ACTUALIZARE 4:05 Alfonso Cuaron obține al doilea Oscar în această seară. Filmul lui, „Roma”, a fost considerat cel mai bun film într-o limbă străină. Filmul, regizat de Alfonso Cuaron care semnează şi scenariul, prezintă un an din viaţa unei familii din clasa de mijloc a anilor ’70 din Ciudad de Mexico.
Până acum, Black Panther, Bohemian Rhapsody și Roma au obținut fiecare câte două statuete Oscar.
ACTUALIZARE 3:59 Cel mai bun mixaj de sunet: „Bohemian Rhapsody”!
ACTUALIZARE 3:55. Cel mai bun montaj de sunet: „Bohemian Rhapsody”
ACTUALIZARE 3:44 Și un Oscar pentru mult lăudatul „Roma”: Alfonso Cuaron, cea mai bună imagine.
ACTUALIZARE. 3:40 Încă un Oscar pentru Black Panther: cel mai bun design de producție:
ACTUALIZARE 3:30 Oscarul pentru costume se acordă fimului „Black Panther”: Ruth E. Carter este câștigătoarea. Îi mulțumește mamei ei de 97 de ani căreia îi spune că este supereroina ei.
ACTUALIZARE 3:25 Oscar pentru „Vice”: cel mai bun machiaj și coafură.
ACTUALIZARE 3:15 Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar: „Free Solo” (Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi)
ACTUALIZARE ORA 3:10. Prima statuetă Oscar 2019, pentru cea mai bună actriță în rol secundar: Regina King („If Beale Street Could Talk”). Este prima ei nominalizare la Oscar și îi mulțumește plângând, în primul rând mamei.
Fimul „If Beale Street Could Talk”, în regia lui Barry Jenkins, vorbeşte despre situaţia unei femei însărcinate al cărei logodnic este acuzat de crimă.
ACTUALIZARE ORA 3:00 Sosirea vedetelor și defilarea pe covorul roșu s-a încheiat. Începe gala celei de-a 91 ediții a premiilor Academiei Americane de Film, încep emoțiile! Show-ul este deschis de trupa Queen, cu Adam Lambert solist, care cântă „We Will Rock You”, apoi „We Are The Champions”
Toate știrile despre premiile Oscar le puteți găsi în secțiunea specială a site-ului Digi24, Goana pentru aur.
Este prima gală Oscar, după 30 de ani, care nu are o gazdă anume, ci mai multe. Curiozitatea este mare de a afla dacă organizatorii vor putea reda premiilor Academiei americane de film atracţia unui eveniment de televiziune ce nu trebuie ratat, după o scădere-record a audienţei în 2018.
Cristian Tudor Popescu a fost invitatul emisiunii În faţa ta unde a spus ce pelicule nominalizate anul acesta la Oscar merită văzute şi care sunt preferatele sale. La fel a făcut și Irina Margareta Nistor, care ne-a spus, cu câteva ore înainte de începerea ceremoniilor, de ce merită să ne pierdem o noapte pentru a vedea acest spectacol.
Vedete pe covorul roșu
ACTUALIZARE 0:30 Celebrităţile au început să sosească pe covorul roşu de la Dolby Theatre din Los Angeles și și-au făcut apariția și primele ținute extravagante:
Glenn Close, favorită pentru titlul de cea mai bună actriță în rol principal, și-a făcut și ea apariția, într-o ținută impunătoare creată special pentru ea de Carolina Herrera. Rochia cântărește 19 kilograme, a dezvăluit actrița.
O apariție pe covorul roșu care nu poate trece neobservată: Jason Momoa,protagonistul „Aquaman”, și partenera sa, Lisa Bonet. ©Foto: Guliver/GettyImages:
Rami Malek, însoțit de Lisa Boynton, își face apariția. Un Rami Malek foarte emoționat la interviul de pe covorul roșu. Actorul mărturisește că seara aceasta este mai mult decât a putut visa vreodată:
Lady Gaga, proaspăt despărțită de logodnic, a sosit și ea, părând fericită și încrezătoare:
În schimb, Bradley Cooper, partnerul ei din „A Star Is Born” a venit însoțit de logodnica Irina Shayk (dreapta) și de Gloria Campano (stânga), mama sa. ©Foto: Guliver/GettyImages:
Și o surpriză pe covorul roșu: jucătoarea de tenis Serena Williams, cu o rochie încântătoare, care îi scoate în evidență talia. Serena a slăbit serios în ultimele luni, după ce anul trecut a devenit mamă. ©Foto: Guliver/GettyImages:
Serena Williams a venit pe scena Galei Premiilor Academiei Americane de Film pentru a susține melodia „Shallow”, nominalizată la cel mai bun cântec.
OSCAR® 2019 ar putea fi o gală a recordurilor și premierelor. De exemplu, o victorie pentru filmul „Roma”, al regizorului Alfonso Cuaron, ar marca primul Oscar pentru cel mai bun film câştigat pentru Netflix şi ar fi un semn că serviciile de streaming nu doar că pot concura cu studiourile tradiţionale de la Hollywood, dar le şi pot depăşi.
„Roma”, filmat în întregime în limba spaniolă şi cu 10 nominalizări, este, de asemenea, considerat principalul favorit şi la categoria cel mai bun film străin. Niciun film străin nu a câştigat vreodată Oscarul pentru cel mai bun film şi niciun film nu a câştigat vreodată la ambele categorii. De asemenea, protagonista filmului, Yalitza Aparicio, care este nominalizată pentru cea mai bună actriță în rol principal, este la primul său rol. Ea este învățătoare, nu este o actriță profesionistă. „Sper să reprezint demnitatea”, a fost mesajul pe care l-a transmis ea în limba spaniolă, în momentul intervievării pe covorul roșu. Yalitza Aparicio nu vorbește limba engleză.
Ceremonia va decerna în total 24 de statuete.
Câştigătorii sunt aleşi de cei 8.000 de membri ai Academiei de Film şi Ştiinţe din SUA, iar plicurile cu numele câştigătorilor sunt sigilate de câteva zile.
sursa: digi24