Activele românești au avut cea mai proastă performanță din regiunea Europei Centrale și de Est pentru a doua săptămână la rând.

Foto: Începând din vara anului trecut rata de schimb zlot (Polonia)- euro este aproximativ constantă

Leul s-a depreciat la un nou minim istoric și dobânzile la titlurile de stat au crescut ca urmare a măsurilor fiscale neconvenționale luate de Guvern, printre care și o taxă pe active bancare de 1,2%, inclusiv pentru titlurile de stat, potrivit economiștilor de la Erste Bank, informează Profit.ro.

Leul face notă discordantă cu monedele din regiune. Forintul maghiar s-a apreciat la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an, coroana cehească e la cea mai bună valoare față de euro din ultimele patru luni, în timp ce zlotul polonez s-a apreciat ușor.

Leul e la minim istoric, trecând de pragul de 4,7 unități/euro. Acest lucru face ca activele în lei să fie cele mai slabe performere din regiune pentru a doua săptămână consecutiv.

Analiștii CFA: Devalorizarea va continua

Un sondaj dat publicitații marți, realizat în rândul analiștilor financiari, a indicat că peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883.

Cauzele devalorizării leului sunt multiple. Economiști consultați de Digi24.ro indică printre principalii factori:

  • deficitul balanței comerciale și, în special, cel de cont curent (care include în plus și schimburile de servicii). Aici se fac plăți în valută de dobânzi deci este o cerere în creștere de valută.
  • Riscul seismic dat de măsurile adoptate de Guvern la începutul anului și inflația record, cea mai mare din UE.
  • Loviturile date fondurilor de pensii care probabil au dus la retragerea de bani din România de către fondurile de capital din alte țări (investitori importanți la fondurile de pensii).
  • Posibilitatea ca BNR să fi lăsat cursul liber fără a mai interveni pentru susținerea acestuia.

Atac al președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a spus marți că „sunt motive de îngrijorare” și că „rezultatele să văd în cursul de schimb”.

  „Lucrurile nu merg cum trebuie”, a spus Iohannis aflat în Germania unde participă la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german.

Lasă un răspuns