Piețele bursiere scad odată cu extinderea cazurilor
Măştile de protecţie simple sunt bune dacă eşti deja bolnav şi nu vrei să dai boala mai departe. Dar dacă vrei doar să te protejezi pentru a nu te îmbolnăvi, atunci ar fi nevoie de măştile acestea mai complicate FFP3, care trebuie puse corespunzător şi schimbate relativ des. Ceea ce este foarte complicat. Şi este o măsură mai degrabă pentru cei care au un sistem imunitar slăbit. Mai mult nu avem ce să facem: nu există încă un vaccin şi nici terapie profilactică.
Cât de mare este pericolul unei răspândiri necontrolate a coronavirusului în Europa după izbucnirea focarului din nordul Italiei?
Într-o astfel de situaţie, trebuie ales bine momentul în care să se treacă de la blocarea răspândirii epidemiei la reducerea efectelor ei. Nimeni nu are voie să-şi facă iluzii că o anumită ţară ar putea fi ferită total şi pentru totdeauna de o astfel de infecţie. Nu în cazul acestui microb. Mai devreme sau mai târziu, toate ţările din zona noastră se vor confrunta cu acest coronavirus. Totuşi, la început poate fi o strategie bună să se încerce blocarea răspândirii epidemiei, pentru a câştiga timp, timp necesar pentru ca spitalele să se pregătească, pentru ca oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre virus, pentru a putea reacţiona mai bine la el.
Înseamnă că nu ar avea prea mult sens să se instituie controale sanitare la graniţele dintre ţările din UE, de exemplu pentru a se măsura temperatura corpului călătorilor, aşa cum s-a făcut pe aeroporturi?
S-au făcut destule studii şi simulări pe această temă, care au arătat că astfel de măsuri nu sunt, de regulă, prea folositoare. În special la acest tip de virus nu sunt prea eficiente controalele la graniţe pe care le-aţi menţionat. Asta deoarece mare parte din cei infectaţi nu au la început niciun fel de simptome. De aceea, la eventuale controale sanitare, nu s-ar descoperi nimic în neregulă la ei.
Epidemiologul Krause ne spune ce măsuri de protecţie ajută
Eu personal nu aş recomanda astfel de reţineri, deoarece presupun că şi în Franţa, Germania sau alte ţări vom avea regiuni în care astfel de epidemii pot izbucni. Aşadar, nu se mai pune întrebarea dacă să mergem sau nu acolo.
Recomandările generale de igienă ar trebui rememorate. Spălarea mâinilor şi evitarea contactului cu ceilalţi atunci când eşti bolnav. Toate măsurile de prevenire a gripei se aplică şi aici.
În prezent, pentru ca un pacient să fie considerat vindecat şi să fie externat trebuie să treacă testele la plămâni, să nu mai aibă probleme respiratorii, temperatură şi să aibă două teste consecutive negative de acid nucleic.
De asemenea, autorităţile sanitare au solicitat pacienţilor recuperaţi carantină la domiciliu timp de 14 zile şi să vină la spital pentru verificări în a doua şi a patra săptămână după externare.
„Testele sunt foarte sensibile, astfel că, teoretic, chiar şi un fragment de virus ar putea influenţa rezultatul. Dar fragmentele de virus din fecale indică, de asemenea, că virusul este încă viu în corpul pacientului sau că probele de fecale sunt contaminate cu fragmente din altă parte, mai ales atunci când un pacient nu prezintă simptome şi testul are loc la două săptămâni de la externare”, a explicat Yang. De regulă, nu există virus viu în corpul pacientului la aproximativ 10 zile după ce a fost considerat vindecat, spune Yang.