„Rușinea la copii”, o carte cu multă empatie despre suferința adulților și a celor mici
„Este oare posibil să scrii o carte care simplifică un concept atât de profund, neplăcut și complex?”, se întreabă Betsy de Thierry, autoarea cărții „Rușinea la copii”, în contextul în care, precizează ea, și adulților le este foarte dificil să privească propriile experiențe rușinoase, preferând evitarea confruntării cu amintiri, credințe și trăiri care produc multă durere.
Cu certitudine, nu este un subiect tocmai ușor de gestionat, mai ales în paginile unei cărți. Dar psihoterapeutul, speakerul și formatorul Betsy de Thierry concentrează într-o manieră clară, pe înțelesul tuturor, informații din publicații de specialitate, rezultate ale cercetărilor desfășurate în mediul academic și mai ales pe cele extrase din experiențele trăite atât ca profesionist, cât și ca adult în postura de victimă a hărțuirii cibernetice.
„Sa-ti fie rusine!” ii spune parintele copilului care a desenat pe peretii camerei sale, fetitei care si-a luat inapoi ursuletul din mainile fratelui mai mic, baiatului care a venit de la joaca plin de noroi. Rusinarea copiilor a devenit aproape un gest reflex, o replica mereu la indemana adultului care vrea sa intrerupa un anumit comportament nedorit al celui mic. Dar haideti sa ne oprim o clipa si sa reflectam asupra efectelor pe termen lung pe care le poate avea inducerea acestui sentiment.
Psihologii si specialistii in neurostiinte ne spun ca sentimentul de rusine scade increderea in sine, produce convingeri negative despre propria persoana, reduce creativitatea si creste raspunsul la stres – consecinte pe care niciun parinte iubitor nu le doreste atunci cand incearca sa corecteze comportamentul copilului sau. Iar Betsy de Thierry ne va ajuta, prin intermediul acestei carti scrise cu empatie si caldura, sa intelegem de unde provine rusinea, care este impactul ei asupra fiintei umane si ce putem face pentru a o preveni si pentru a o vindeca.
Betsy de Thierry este psihoterapeut, speaker si formator. Lucreaza cu copii si cu familiile acestora pentru a-i ajuta sa depaseasca momentele dificile si sa-si recapete echilibrul. A infiintat, in Marea Britanie, Centrul pentru recuperare in urma traumei.