Artişti din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaidjan, Turcia, Armenia, Georgia şi Rusia aduc la Bucureşti spectacole de teatru, workshopuri creative, vernisaje de artă şi expoziţii de fotografie, expoziţii de arhitectură, dezbateri publice şi documentare foto-video, spectacole de dans tradiţional şi concerte de muzică electronică, începând de joi până duminică, la Black Sea Arts Festival Bucureşti 2018.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis AGERPRES, evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în incinta fostului complex Industria Bumbacului, în patru spaţii neconvenţionale, reabilitate şi transformate de tineri plini de iniţiativă: TOT, Nod Makerspace, Deschis Gastrobar şi La Firul Ierbii.

Deschiderea festivalului este programată pentru ora 17,00, la TOT, cu vernisajul a trei expoziţii de artă – o instalaţie semnată Ramon Sadîc, o expoziţie de fotografie realizată de Cristi Hancu şi o instalaţie interactivă realizată de artista din Ucraina Liliia Liutko. Prima zi de festival se va încheia cu o reprezentaţie inedită – un dans ritualic al unui derviş rotitor, practicat încă de acum 600 de ani de adepţii poetului şi misticului persan Rumi.

În cadrul BSAF 2018 vor rula, în premieră, o serie de filme artistice şi documentare cu teme politice sau sociale, menite să deschidă dezbateri despre situaţia politică şi socială actuală a ţărilor aflate în bazinul Mării Negre. Printre acestea se află documentarul „Our new president” (regia Maxim Pozdorovkin), filmul artistic „Sideway” (regia Tayfun Pirselimodlu) şi documentarul „Hybrid Warfare” (regia Toma Chagelishvli).

Din oferta festivalului nu lipsesc workshopurile creative deschise publicului, printre care un workshop de decoraţiuni interioare, organizat de Muna Bloom, şi un workshop special de artele spectacolului susţinut de Vera Iona Papadopoulou, una dintre cele mai relevante personalităţi de pe scena internaţională a teatrului experimental. Pe 13 şi 14 octombrie, începând cu ora 14,00, la Nod Makerspace, Asociaţia pentru Dialog şi Valori Universale va susţine o serie de workshopuri de artă turcească: un workshop de caligrafie otomană, unul de pictură pe apă şi unul de pictură cu henna.

La ediţia din acest an, Black Sea Arts Festival include şi o serie de activităţi speciale pentru copii, care să le permită celor mici să înveţe şi să interacţioneze cu alte culturi vecine din zona Mării Negre. În perioada festivalului, copiii au ocazia să exploreze tehnicile animaţiei în cadrul a două workshopuri coordonate de animatori profesionişti din România şi Bulgaria.

În weekend, la dispoziţia copiilor este şi un spaţiu de joacă neconvenţional. Proiectul Băbăreasa, realizat de arhitecta Karina Staicova, prezintă cinci căsuţe în miniatură, care imită arhitectura caselor tradiţionale din România, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova şi Azerbaidjan. Căsuţele vor fi expuse în incinta complexului, iar sâmbătă şi duminică se vor transforma în mini-cinematografe, unde vor rula animaţii din mai multe ţări, pe tot parcursul zilei. La finalul festivalului, căsuţele vor fi donate Asociaţiei MagiCamp care organizează tabere pentru copiii ce suferă de boli grave sau probleme emoţionale severe.

În încheierea festivalului, patru artişti internaţionali de pe scena muzicii electronice vor susţine un concert caritabil. Concertul îi va avea ca protagonişti pe Brazda lui Novac, unul dintre pionierii muzicii electronice în România, Marius Copel – un artist complex care îmbină muzica electronică cu experimente vizuale hipnotice, trupa austriacă Murder Time care aduce în prim plan un stil muzical eclectic şi noul proiect electronic românesc Al’iikhwa Ra. Donaţiile strânse în cadrul concertului vor fi redirecţionate spre subvenţionarea unor tabere de joacă în România pentru copiii ucraineni din regiunea Donbass.

Intrarea la festival este liberă.

Black Sea Arts Festival este un eveniment organizat de ONG Pământeni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care îşi propune să construiască punţi între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

Lasă un răspuns