Apple a eliminat joi cunoscutul joc Fortnite de pe App Store, afirmând că acesta a încălcat regulile Apple pentru platforma sa de distribuţie de software. Compania Epic Games, proprietarea Fortnite, a reacţionat prompt, dând în judecată Apple, pe care o acuză de comportament anticoncurenţial, relatează CNBC.
“Astăzi, Epic Games a luat măsura nefericită de a încălca regulile App Store, care sunt aplicate în mod egal tuturor dezvoltatorilor şi care au rolul să menţină magazinul sigur pentru utilizatorii noştri. În consecinţă, aplicaţia Fortnite a fost eliminată din magazinul nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple, într-un comunicat.
Epic Ganes a afirmat în plângerea depusă în justiţie că ”Eliminarea Fortnite de către Apple este un nou exemplu în care Apple se foloseşte de puterea sa enormă pentru a impune restricţii nerezonabile şi a menţine în mod nelegal 100% din monopolul său asupra pieţei de procesare a plăţilor în cadrul aplicaţiei de pe iOS”.
Conflictul dintre producătorul de jocuri şi producătorul iPhone este cel mai recent dintr-o serie de dispute legate de politicile App Store.
Producători de aplicaţii precum Epic Games au criticat comisionul de 30% aplicat de Apple vânzărilor digitale şi procesul său de aprobare care elimină aplicaţii din magazin, care este singurul mijloc de isntalare de software pe iPhone-uri.
Fortnite mai era joi disponibil prin intermediul Play Store al Google.
Apple a anunţat în comunicat că va face eforturi pentru a lucra cu Epic Games şi a permite revenirea Fortnite pe platforma sa.
Joi, Epic Games a provocat nu doar Apple ci şi Google, prin introducerea unuei noi modalităţi de cumpărare a costumelor şi armelor personajelor din joc, cu discount prin plata directă către Epic Games, în loc de a folosi serviciul de achiziţii al aplicaţiei Apple, necesar pentru produsele digitale. Apple percepe un comision de 30% pentru vânzările respective.
Utilizatorii care vor plăti direct către Epic Games vor beneficia de un discount în moneda jocului, comparativ cu utilizatorii care plătesc prin intermediul App Store sau Google Play.
Joi, în aplicaţia Fortnite, la achiziţia de bunuri din joc, aplicaţia îi direcţiona pe utilizatori către sistemul de plăţi al Epic Games.
“Au făcut acest lucru cu intenţia de a încălca regulile App Store referitoare la plăţile din cadrul aplicaţiei care se aplică tuturor dezvoltatorilor care vând produse sau servicii digitale”, a arătat Apple într-un comunicat.
Fortnite este unul dintre cele mai populare jocuri din lume şi este disponibil pe diverse dispozitive, între care telefoane cu sistem Android, Windows şi console, pe lângă iPhone-uri.
În ultimele 30 de zile, Fortnite a fost instalat de 2,4 milioane de ori din App Store, iar până în prezent a generat vânzări de 1,2 miliarde de dolari prin App Store, potrivit estimărilor firmei de analiză Sensor Tower.
Epic Games vrea să creeze propria piaţă de jocuri care să funcţioneze între platforme, incluzând iPhone, Android şi Windows.
Regulile App Store au fost recent în atneţia Congresului american. Într-o audiere din luna iulie, subcomisia antitrust a Camerei Reprezentanţilor a exercitat presiuni asupra directorului general al Apple, Tim Cook, în legătură cu politicile App Store.