La 20 februarie 2019, este programată ediţia cu numărul 39 a ceremoniei de decernare a Premiilor Brit (British Record Industry Trust) premiile anuale ale industriei muzicale britanice.
Evenimentul se desfăşoară pe Arena O2 din Londra, gazdă fiind, pentru al doilea an consecutiv, actorul şi comediantul englez Jack Whitehall, potrivit www.brits.co.uk.
Printre nominalizările anunţate la 12 ianuarie se numără Anne-Marie, Dua Lipa, Jess Glynne şi George Ezra. Anne-Marie este nominalizată la patru categorii – „cea mai bună artistă solo”, „cel mai bun album britanic al anului” pentru ”Speak Your Mind”, „cel mai bun single britanic” şi „cel mai bun videoclip britanic” cu ”2002”.
Cea mai râvnită categorie, „cel mai bun album”, îi include pe lista nominalizărilor pe Florence and the Machine cu ”High as Hope” şi trupa The 1975 pentru ”A Brief Inquiry into Online Relationships”.
Aceştia din urmă sunt nominalizaţi şi pentru „cea mai bună trupă” alături de Arctic Monkeys, Gorillaz, Little Mix şi Years & Years.
***
Dua Lipa şi Stormzy au fost desemnaţi „cea mai bună cântăreaţă britanică” respectiv „cel mai bun cântăreţ britanic” la cea de-a 38-a ediţie a galei Brit Awards, organizată la 21 februarie 2018 în sala O2 din Londra, în timp ce Gorillaz s-a impus la categoria „cel mai bun grup britanic”.
De altfel, Dua Lipa şi Stormy au triumfat şi la categoriile „cel mai bun artist britanic debutant” şi „cel mai bun album britanic” („Gangs Signs & Prayer”).
Lorde a fost desemnată „cea mai bună cântăreaţă internaţională”, Kendrick Lamar a primit trofeul masculin echivalent, iar Foo Fighters s-a impus la categoria „cel mai bun grup internaţional”.
În 2017, decernarea Premiilor BRIT s-a desfăşurat la 22 februarie, tot la Arena O2.
Cel mai bun artist solo britanic a fost desemnat regretatul David Bowie, iar Emeli Sande a fost considerată „cea mai bună artistă solo britanică”.
Cel mai bun album britanic a fost „Blackstar”, semnat de David Bowie. Premiul pentru succes global a fost primit de Adele, iar cel pentru întreaga carieră („Icon Award”) i-a fost decernat lui Robbie Williams.
La ediţia din 2016, ţinută la 25 februarie, cel mai bun album britanic al anului a fost considerat ”25” al artistei Adele, care a câştigat şi la categoria „cea mai bună artistă britanică”.
Cel mai bun artist britanic a fost ales James Bay, iar grupul britanic al anului – Coldplay.
***
Brit Awards, scrise şi BRIT Awards sau pur şi simplu Brits, sunt premiile acordate anual, în primul rând, pentru cele mai importante realizări ale industriei muzicale britanice din anul precedent.
Cele mai importante categorii ale Premiilor Brit sunt: „cel mai bun album britanic al anului”, „cea mai bună melodie britanică a anului”, „cea mai bună artistă solo britanică”, „cel mai bun artist solo britanic”, „cel mai bun grup britanic”, „cântăreaţa internaţională a anului”, „cântăreţul internaţional al anului”.
Un premiu special, numit „Icon Award”, este acordat unui artist pentru întreaga carieră, potrivit http://www.brits.co.uk/history.
Prima ceremonie de acordare a acestor premii a avut loc la 18 octombrie 1977, sub denumirea ”The BRITish Record Industry BRITannia Awards”, pentru a marca Jubileul de Argint al Reginei Elisabeta a II-a, fiind aniversaţi 25 de ani de domnie.
Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul de Conferinţe Wembley din Londra, fiind găzduit de prezentatorul TV Michael Aspel, cunoscut pentru programe precum Crackerjack, Aspel & Company sau This is Your Life.
Marele câştigător a fost grupul The Beatles, cu trei premii, inclusiv pentru „cel mai bun album al anului”, ”Sgt. Pepper s Lonely Hearts Club Band”.
Următoarea ediţie a avut loc la 4 februarie 1982. De atunci, ceremonia a avut loc anual.
Cel mai bun cântec britanic a fost ales ”Tainted Love”, în interpretarea duoului Soft Cell, iar albumul anului a fost considerat ”Kings of the Wild Frontier”, semnat de Adam & the Ants.
Prima ediţie Brit Awards care a fost transmisă în direct a fost cea din 1988.
Cel mai premiat artist din istoria Brit Awards este Robbie Williams, cu 18 premii câştigate, ce-i drept, 5 fiind obţinute împreună cu colegii de la Take That.
Pe locul doi se situează trupa Coldplay şi artista Adele, fiecare cu nouă trofee, iar locul trei este împărţit de Take That, Harry Stylles şi Annie Lenox, fiecare cu opt reuşite.
Dintre artiştii internaţionali premiaţi la Brit Awards, pe primul loc se poziţionează Prince şi formaţia U2, cu şapte trofee, urmaţi de Michael Jackson şi David Grohl, fiecare cu şase.