Roger Waters, membru fondator al formaţiei Pink Floyd, speră să continue misiunile de salvare după ce a contribuit la salvarea a doi băieţi din Siria pentru a se întoarce la mama lor, potrivit BBC. 

Waters a zburat împreună cu un avocat pentru drepturile omului şi mama băieţilor în nordul Irakului pentru a-i prelua pe cei doi băieţi, în vârstă de 7 şi 11 ani. Băieţii din Trinidad au fost răpiţi şi duşi în Siria de tatăl lor. 

Chitaristul a declarat pentru BBC News că a fost prima sa călătorie de acest fel. „Este prima dată, dar sper să nu fie ultima”, a spus el. 

Ayyub Ferreira, în vârstă de 7 ani, şi fratele său, Mahmud, de 11 ani, au fost în Siria de când au fost luaţi de tatăl lor, un luptător al grupării Stat islamic, în 2014 sau 2015. 

Se crede că tatăl a fost ucis în 2017 şi că băieţii au fost abandonaţi de soţia sa de origine belgiană. Au fost găsiţi de forţele democrate siriene conduse de kurzi şi duşi într-un lagăr de refugiaţi în nordul Siriei. 

Chitaristul s-a implicat după ce a aflat de situaţia copiilor de la Clive Stafford-Smith, avocat şi fondator al organizaţiei pentru drepturile omului Reprieve, care l-a ajutat să o găsească pe mama lor Felicia din Trinidad. 

Muzicianul a convins guvernul din Trinidad să emită documentele de călătorie pentru băieţi şi a plătit avionul şi echipajul. 

Roger Waters a fost critic vocal la adresa intervenţiei occidentale în Siria şi în alte părţi ale lumii. El spune că vrea să ajute pentru că oricine vede copiii suferinzi la televizor vrea „să treacă prin ecran şi să-i adune, să-i hrănească şi să-i salveze de rău”. 

Forţele kurde au strâns sute de străini care sunt suspecţi că ar lupta pentru gruparea Stat islamic, dar Stafford-Smith spune că ei deţin şi peste 1.200 de copii. Cel puţin 10 dintre ei sunt britanici. 

Kurzii au cerut în repetate rânduri ţărilor lor de origine să îi ia înapoi, dar majoritatea guvernelor au refuzat să facă acest lucru.

Ayyub şi Ferreira Mahmud se află în prezent la Londra, înainte de a pleca acasă, în Trinidad.

Lasă un răspuns