Unul dintre autorii scenariului filmului „Green Book”, premiat duminică la Globurile de Aur, Nick Vallelonga, şi-a cerut scuze public pentru un mesaj islamofob publicat pe Twitter în 2015 în care şi-a exprimat susţinerea faţă de afirmaţiile false potrivit cărora musulmanii sărbătoreau în apropiere de New York după atacurile de la 11 septembrie 2011, relatează AFP.
„Ţin să-mi cer scuze. Mi-am petrecut viaţa încercând să prezint pe ecran această poveste despre depăşirea diferenţelor şi găsirea unui numitor comun şi îmi pare incredibil de rău pentru toţi cei asociaţi cu „Green Book”, a declarat el într-un comunicat emis joi seara.
„Îmi cer scuze în special faţă de genialul şi bunul Mahershala Ali şi faţă de toţi membrii de credinţă musulmană, pentru durerea pe care am provocat-o”, a adăugat el.
„Green Book” – inspirat de o poveste adevărată – relatează aventurile unui muzician de culoare, Donald Shirley (interpretat de Mahershala Ali), constrâns să angajeze pe durata unui turneu pe care îl susţinea în statele sudice americane, afectate încă 1962 de politica de segregare rasială, o gardă de corp de origine italiană, Tony „Lip” Vallelonga, interpretat de Viggo Mortensen.
Coabitarea lor nu este întotdeauna uşoară, însă cei doi bărbaţi ajung să se cunoască mai bine şi să înţeleagă apoi că, lăsând la o parte culoarea pielii, nu sunt chiar atât de diferiţi.
Cei doi se folosesc în peregrinările lor de „Negro Motorist Green Book”, un ghid destinat în epoca afro-americanilor pentru a-i ajuta să găsească hotelurile şi restaurantele dispuse să îi primească în pofida discriminărilor.
Mahershala Ali, cotat cu şanse bune la un nou Oscar pentru rolul său, s-a convertit la islamism în 1999, notează AFP.
Scenaristul şi-a şters contul de Twitter după recenta resurgenţă a mesajului său controversat, care datează din noiembrie 2015.
Acel mesaj a fost publicat ca reacţie la declaraţia lui Donald Trump, la acea vreme în campanie electorală, care a susţinut că a văzut mii de persoane care sărbătoreau în Jersey City, o surburbie din New York, după atacurile teroriste. „@realDonaldTrump 100% corect”, a scris Vallelonga la acel moment.
„Musulmanii din Jersey City sărbătoreau când turnurile s-au prăbuşit. Am văzut, la fel ca şi voi, posibil la postul local CBS News”, a adăugat el.
La începutul acestei săptămâni, regizorul „Green Book”, Peter Farrelly, şi-a cerut scuze după scoaterea la suprafaţă a unui articol care menţiona obiceiul acestuia de a-şi arăta organele genitale colegilor.
Obiceiul fusese pentru prima dată evocat într-un articol apărut în revista Newsweek din 1998, care a fost readus în atenţia publicului miercuri de blogul de fashion al revistei New York, The Cut.
În articolul respectiv, Peter şi fratele său, Bobby, vorbesc despre farsele pe care le-au pus la cale pentru a le arăta colegilor organele genitale genitale ale lui Peter, printre „victimele” acestora figurând actriţa Cameron Diaz, la acel moment în vârstă de 25 de ani, sau directorul Fox, Tom Rothman.
„Eram un idiot. Am făcut asta acum zeci de ani şi credeam că sunt amuzant. Adevărul este că sunt jenat şi îmi vine să mă înfior acum. Îmi pare extrem de rău”, a mărturisit regizorul în vârstă de 62 de ani într-o declaraţie obţinută de Daily News joi.
Filmul „Green Book” a fost marele învingător la cea de-a 76-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, organizată duminică seară la Los Angeles, unde pelicula regizată de Peter Farrelly a câştigat trei premii.
Lungmetrajul s-a impus la categoriile „cel mai bun film – comedie/musical”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) şi „cel mai bun scenariu” şi este creditat cu şanse la Oscaruri.