Aproape 7 din 10 copii mănâncă zilnic dulciuri. Este concluzia îngrijorătoare a celui mai recent studiu despre alimentația micuților cu vârsta până în 14 ani. Din meniul copiilor nu lipsesc nici chipsurile ori mezelurile, iar apa este înlocuită cu băuturi răcoritoare. Deşi pofta de dulce este ceva normal, medicii atrag atenția că astfel de produse, consumate în exces la vârste mici, pun în pericol sănătatea copiilor.

Ciocolată, prăjituri ori napolitane. Sunt doar câteva dintre dulciurile pe care 4 din 10 părinți le oferă zilnic, copiilor. Unii, chiar şi de două sau de 3 ori într-o singură zi!

Părinţii recunosc că produsele cu mult zahăr sau îndulcitori se regăsesc în meniul copiilor cu vârste sub 6 ani, deşi, paradoxal, știu că obiceiul nu este sănătos. Chiar și așa, peste 40% dintre părinţi au rezerve de dulciuri acasă.

Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: „Toate obiceiurile alimentare se implantează la nivelul creierului din copilărie. Deja vedem copii la care, la vârsta de 10-12 ani, împreună cu obezitatea, apare și diabetul zaharat de tip 2 care, în mod normal, înainte (…) nu aveam diabet zaharat decât după vârsta de 40-45 de ani„.

Dulciurile nu trebuie înlăturate de tot din meniul celor mici. Pot fi înlocuite cu fructe de sezon sau cu produse pregătite în casă.

Lect. univ. dr. Lygia Alexandrescu, specialist nutriție: „Avem nevoie de 55% glucide simple și complexe în fiecare zi în dieta noastră. Putem face plăcinte, putem face prăjituri de casă care să conţină făina integrală, înlocuim margarina cu unt, înlocuim zahărul alb cu zahăr brut sau nu îndulcim deloc şi în farfurie punem o linguriţă cu miere”.

În plus, un mic dejun bogat în lipide și proteine nu-i va da nicio șansă poftei de dulce.

Somnul de calitate, dar și mișcarea pot fi, de asemenea, aliați în lupta cu poftele culinare nesănătoase ale copiilor.

Lasă un răspuns