Germania a deschis o investigaţie după apariţia unui video în care se vede cum un poliţist a imobilizat un minor punându-i genunchiul pe gât, într-un mod asemănător cazului afro-americanului George Floyd, a cărui moarte prin sufocare în timp ce se afla în custodia poliţiei din Minneapolis a provocat proteste de amploare împotriva rasismului şi brutalităţii poliţiei din Statele Unite, transmite Reuters.
În imaginile publicate pe reţelele de socializare se pot vedea doi poliţişti, dintre care unul şi-a pus mai întâi genunchiul pe capul suspectului, înainte de a-l muta pe gât, în timp ce trecătorii protestau vehement. Incidentul a avut loc sâmbătă, în oraşul Duesseldorf din vestul Germaniei.
Herbert Reul, ministrul de Interne al landului Renania de Nord Westfalia, a declarat, luni, televiziunii WDR, că a fost şocat când a văzut imaginile şi a cerut o investigaţie.
Poliţia din Duesseldorf a anunţat într-un comunicat că tânărul i-a atacat pe ofiţeri, când aceştia au fost chemaţi să se ocupe de un grup de huligani din apropierea unui restaurant şi l-au arestat pentru a-l identifica şi a-l preda tutorilor săi legali.
„Video-ul este analizat atent pentru a vedea cum a avut loc intervenţia poliţiei”, arată comunicatul poliţiei, adăugând că investigaţia este efectuată de poliţişti dintr-un oraş vecin, pentru a asigura imparţialitatea.
Americanul Floyd a murit după ce un poliţist l-a arestat pe 25 mai şi l-a ţinut imobilizat la pământ cu genunchiul pe gât timp de 9 ½ minute.
În cazul german, identitatea tâmărului nu era cunoscută şi este neclar dacă acest lucru a influenţat comportamentul poliţiei. Nu se ştie dacă tânărul a suferit traume fizice în urma incidentului. Legea permite poliţiei germane să reţină un suspect cu genunchiul pe cap, dar nu pe gât, a declarat un purtător de cuvând al sindicatului poliţiei germane.
„Este complet de neînţeles că atunci când tânărul este deja imobilizat la pământ ofiţerul încă are genunchiul pe capul şi pe gâtul acestuia. Acest lucru trebuie clarificat”, a spus Verena Schaeffer, din paetea Partidului Verzilor.
În ultimele luni, poliţia germană a fost criticată aspru pentru că nu a reuşit să elimine extremismul din rândurile ei, după ce s-a aflat că un ofiţer în rezervă este principalul suspect în spatele unei serii de scrisori rasiste trimise unor germani proeminenţi, membri ai minorităţilo etnice, ameninţându-i cu violenţa.