Împletirea coroniţei din flori de Sânziene, aruncarea ei pe casă, portul unei cămeşi, descifrarea simbolurilor cusute pe ea, ateliere de coroniţe şi cusături româneşti sunt câteva dintre obiceiurile de Drăgaică, care vor fi reamintite publicului, miercuri, de la ora 11.30, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Accesul la târg se face cu plata biletului de intrare în muzeu. Cei care vor veni îmbrăcaţi în ie/ cămaşă românească vor avea intrarea gratuită.

În credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene şi le pun sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

În dimineaţa de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coroniţa alunecă spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş.

Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii şi este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor şi sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Şi nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internaţională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

Program:

11:30 – 13:00 – Ateliere de cusături (Gospodăria Sanţ)
Cusături româneşti – coord. Carmen Elena Firea – 15 lei/copil (7-12 ani)

13:00 – 14:00
Atelier de coroniţe de flori – participare gratuită (Câmpu lui Neag)

9:00 – 19:00
Târgul sânzienelor: târg de ii, ţesături, podoabe, flori…

Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” pune la dispoziţia publicului său vizitator: dezinfectanţi pentru mâini la fiecare intrare în muzeu; verificarea temperaturii prin intermediul termo scannerelor de la intrările în muzeu; posibilitatea plăţilor prin POS; spaţii de siguranţă, delimitate ca atare; fluxuri de vizitare marcate corespunzător; afişe, anunţuri şi panouri cu instrucţiuni pentru asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar; posibilitatea achiziţionării de măşti de protecţie de la magazinele muzeului.

În momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziţii), publicul trebuie să poarte măşti pe toată durata evenimentului; să menţină distanţa fizică de 1,5 m între persoane; să evite formarea de grupuri.

Lasă un răspuns