Lungmetrajul muzical „Vrăjitorul din Oz” din 1939 este cel mai influent din istoria celei de-a şaptea arte, în faţa filmelor „Războiul stelelor” şi „Psycho”, potrivit unui studiu, scrie Le Point.

Potrivit studiului din revista Applied Network Science, „Vrăjitorul din Oz” s-a impus drept cel mai influent film din toate timpurile. Lansat în 1939, acest lungmetraj muzical, adaptat după romanul lui L. Franck Baum, este citat în mod regulat în clasamentele celor mai mari filme americane şi deţine un loc important în cultura populară a anilor 1940 de peste Atlantic.

Pentru a obţine acest rezultat, cercetătorii de la Universitatea din Torino, Italia, au creat un algoritm bazat pe 47.000 de filme listate pe IMDb (cea mai mare bază de date online în cinema).

„Noi propunem o metodă alternativă celei de la box-office – care este influenţată de elemente în afară de calitatea filmului, precum publicitatea şi distribuirea – şi de critici – care sunt în mod obligatoriu subiectivi – pentru a analiza succesul filmului”, au explicat autorii studiului.

„Scorul de influenţă” a fost obţinut în funcţie de numărul de menţionări al unui lungmetraj. Cercetătorii au descoperit de asemenea că cele mai influente 20 de filme dintre toate au fost realizate înainte de anul 1980 şi mare parte sunt producţii americane.

După „Vrăjitorul din Oz” s-au clasat „Războiul stelelor” (1977), „Psycho” (1960), „King Kong” (1933), „2001: Odiseea spaţială” (1968), „Metropolis” (1927), „Cetăţeanul Kane” (1941), „Naşterea unei naţiuni” (1915), „Frankenstein” (1931) sau „Albă ca zăpda şi cei şapte pitici” (1937).

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Torino au aplicat acelaşi „modus operandi” în legătură cu regizorii. Cei cinci regizori care au lucrat la „Vrăjitorul din Oz” – George Cukor, Victor Fleming, Mervyn LeRoy, King Vidor şi Norman Taurog – apar şi în clasamentul celor mai influenţi zece regizori din toate timpurile, cu Alfred Hitchcock, Steven Spielberg şi Stanley Kubrick ocupând locurile trei, cinci, respectiv şase.

După ce au folosit o altă abordare pentru a elimina filmele din prima jumătate a secolului al XX-lea – care, fiind realizate mai devreme, pot influenţa din punct de vedere matematic un număr mai mare de lungmetraje -, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg şi Brian de Palma ocupă primele trei locuri. Figurează apoi Howard Hawks, John Ford, Martin Scorsese, Ingmar Bergman şi Stanley Kubrick.

Primul loc în clasamentul celor mai influenţi actori este ocupat de Samuel L. Jackson, urmat de Clint Eastwood, Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger, John Wayne, Willem Dafoe şi Bruce Willis.

Autorii studiului notează că o singură femeie a reuşit să pătrundă în top 10: Lois Maxwell, cunoscută pentru rolul Miss Moneypenny din saga „James Bond”.

Printre alte actriţe influente se numără în mod egal Carrie Fisher, Maureen O’Sullivan, Halle Berry şi Drew Barrymore. Egalitatea de sexe nu este respectată decât în filmele muzicale şi în lungmetrajele produse în Suedia, unde actriţele sunt mai bine clasate decât actorii.

Cercetătorii care au lucrat la studiu amintesc de altfel că rezultatele metodei lor nu se aplică decât cinematografiei occidentale, pentru că datele IMDb au tendinţa de a privilegia filmele produse în ţări occidentale.

Lasă un răspuns