Smida Jazz Festival, eveniment internațional open-air dedicat jazz-ului contemporan, are loc între 17 și 19 august 2018, în inima Parcului Natural Apuseni (Beliș, Cluj). 

Spirit Cave (DK/NO), Kimmo Pohjonen (FI), Portico Quartet (UK), Sons of Kemet (UK), Barabás Lőrinc Quartet (HU), Immortal Onion (PL), KRiSPER (RO), Paperjam (RO), Muntet (RO) sunt trupele care vor concerta în 2018 la festivalul clujean. Abonamentele costă 169 de lei, iar biletul pentru o zi 65 de lei.

Pe parcursul festivalului, participanţii pot lua parte la fel şi fel de activităţi: yoga, “treasure hunt”, tururi prin împrejurimi alături de ghizi, lecturi publice cu autori, club de lectură, diverse ateliere.

Organizatorii încuerajează folosirea mijloacelor de transport în comun pentru deplasarea înspre și dinspre Smida, pe care ei le pune la dispoziție. Este necesară rezervarea locurilor cu minimum 24 ore înaintea fiecărei curse.

Smida este situat chiar în inima Parcului Natural Apuseni, arie protejată ce se află printre ultimele zone naturale de carst împădurit de mari dimensiuni (își etalează frumusețea sălbatică pe aproximativ 76.000 de hectare) din întreaga Europă. Parcul este casă și pentru peste 1.500 de peșteri, dintre care cea mai apropiată este Peștera Mare din Valea Firii (ce face parte din sistemul Humpleu). De asemenea, Parcul adăpostește ghețari subterani, dintre care cei mai importanți sunt Ghețarul Scărișoara (aflat la aproximativ 40 de kilometri de Smida) și Ghețarul Focul Viu (24 de kilometri față de Smida).

Cătunul Smida se află la altitudinea de 1.100 de metri și la recensământul din anul 2007 număra numai 22 de suflete. Casele din lemn par să fixeze timpul în loc, căci felul în care arată cătunul te întoarce în timp 100 de ani. Așadar, pe drumul înspre festival trebuie să vă potriviți ceasurile după mersul furnicilor, să vă desfaceți din balamalele grijilor, tristeții și stresului, și să lăsați natura să vă primenească trupurile și sufletele.

La ediţia din 2017, pe scena festivalului au urcat trupele GoGo Penguin – Marea Britanie (pentru prima oară în România), Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz – Norvegia și Tingvall Trio – Germania, Eric Vloeimans’ Gatecrash (în premieră în România) – Olanda, The Kandinsky Effect (în premieră în România) – Franța, Sickpicnic – Ungaria, Iordache, JazzyBIT și Trompetre – România.

Lasă un răspuns