Horia Brenciu, în vârstă de 45 de ani, este un artist îndrăgit, cu o carieră muzicală în spate și cu experiență în televiziune, fiind unul dintre actualii jurați ai emisiunii „X-Factor” și antrenor în emisiunea „Vocea României”. Și-a menținut cariera timp de mai bine de 25 de ani și a știut întotdeauna cum să facă față provocărilor. Totuși, artistul a dezvăluit că drumul pe care și l-a ales în viață a fost puternic influențat de un eveniment ce la prima vedere nu pare a fi tocmai plăcut: picatul examenului de Bacalaureat.
Horia Brenciu a mărturisit că nu luat BAC-ul din prima, susținând că au intervenit câteva probleme care l-au făcut să pice examenul maturității. Totuși, este mulțumit că lucrurile s-au întâmplat în această manieră, deoarece, spune el, dacă ar fi luat examenul din prima, ar fi făcut alte alegeri în viață, care nu i-ar fi adus cariera pe care o are în prezent.
„Pe parcursul şcolii, în 12 ani, am avut doar două mici probleme. Prima a intervenit în clasa a IX-a, când am rămas corigent la matematică. Am luat 2 la matematică, fiindcă n-am fost atent la oră, iar doamna profesoară Banea mi-a zis: „N-o să treci! Nu-ţi dau încă o notă mare ca să faci 5.” Şi-i mulţumesc şi azi pentru asta, căci altfel nu m-aş fi îndrăgostit de matematică.
Iar a doua problemă s-a petrecut la Bacalaureat, pe care nu l-am luat din prima: totul a fost perfect în ordine, atât doar că, la proba scrisă de la Română, m-am apucat să introduc în lucrare nişte chestii nelalocul lor, doar pentru că mi s-au părut interesante. Şi-am primit nota 4. Aşadar, ambele probleme au fost cauzate de tinereţea mea revoluţionară, care a dat să-şi manifeste rebeliunea când nu era locul şi timpul. Că şi rebeliunea trebuie să aibă un cadru al ei! Însă îi mulţumesc destinului că n-am luat Bacalaureatul decât la a doua încercare, în toamnă!
Dacă-l luam din prima, acum noi nu mai discutam: aş fi intrat imediat la Conservator şi aş fi pornit-o pe o cu totul altă rută. Aş fi ajuns la Teatrul Muzical din Braşov, poate şi la Teatrul Dramatic, dacă aş fi urmat şi nişte cursuri de actorie adiţionale, şi asta ar fi fost viaţa mea: aş fi rămas în oraşul natal, cu o carieră desfăşurată doar pe plan local. Aşa, am luat bac-ul în toamnă, am intrat în corul „Astra”, un cor de cameră mare, foarte puternic şi valoros, apoi mi-am făcut şi un cvartet muzical de băieţi, de care eram foarte mândru, dar pe care l-am părăsit pentru o trupă de rock. Între timp am urmat cursuri de pian şi de canto”, a povestit Brenciu.
Totuși, deși aspira la o carieră muzicală, tatăl său l-a sfătuit să se angajeze undeva până reușește în acest domeniu, pentru a face rost de proprii lui bani, așa că Horia Brenciu s-a angajat la o firmă cu curierat.„Deci m-am dedicat artei. Iar din toamna lui ’91 încolo, tata mi-a zis că trebuie să fac şi eu ceva şi-aşa am dobândit prima mea slujbă plătită: am fost curier. Duceam nişte plicuri cu documente către firme din Braşov şi din jurul Braşovului. Atunci am simţit pentru prima dată ce înseamnă să ai un şef!
În orice caz, aceşti doi ani de după bac au însemnat nişte căutări formidabile, care mi-au folosit enorm şi care m-au condus spre vara lui ’93, când am ajuns la Costineşti, unde am fost filmat de cei din TVR şi-am fost luat la „Robingo”, devenind astfel primul prezentator de televiziune din epoca modernă, în cadrul primei francize internaţionale de quiz-show! Iar dacă am ştiut să prind „trenul” ăsta, pe care mi l-a trimis destinul, şi dacă n-am sărit din el pe parcurs, ci sunt şi azi în vagon se datorează părinţilor mei, educaţiei pe care am primit-o de la ei, felului în care ei m-au format. De la ei am învăţat elementele care stau la baza a ceea ce sunt azi: bunul simţ, buna cuviinţă şi dorinţa de a vedea mereu zâmbete în jurul meu”, a mai adăugat Horia Brenciu, pentru Formula As.