Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

ȚARA SURÂSULUI @ Sala Opereta „Ion Dacian”

octombrie 13, 2018 - octombrie 14, 2018

Sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 18.30, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, va începe stagiunea într-o notă clasică, cu opereta „Țara surâsului” de Franz Lehár. După un libret de Ludwig Herzer și Fritz Löhner-Beda, ne este prezentată o poveste imposibilă de iubire între două lumi complet diferite. Este vorba despre o poveste dulce-amăruie „strivită” de  diferențele culturale dintre educația europeană și tradiția chineză.

Aflat în postul de ambasador la Viena, prințul Sou-Chong o cunoaște pe Lisa fiica feldmareșalului Ferdinand Lichtenfels. Simțindu-se puternic atras de frumusețea tinerei, Sou- Chong îi face Lisei o curte discretă. Lisa, fascinată de lumea orientală, de misterul pe care îl ascunde surâsul permanent și amabil al prințului, pornește într-o mare aventură urmându-l pe Sou-Chong în China.

Regia artistică a spectacolului este semnată de Anda Tabacaru Hogea, scenografia și lighting designul de  PhD. arh. Cătălin Ionescu-Arbore iar conducerea muzicală îi aparține maestrului Lucian Vlădescu. Alte detalii despre spectacol: Asistență regie artistică – Cătălin Voineag, Coregrafie – Mălina Andrei, Asistent coregrafie – Andreea Toma, Dirijor cor – Aurel Muraru, Pregătire muzicală – Gőnul Aptula, Adina Cocargeanu, Andreea Dobia, Alexandru Burcă, Crinela Barbu, Instructor arte marțiale – Cristian Manciu, Concept video proiecții – Anca Albani.

 „Dacă ar fi să inventez un subtitlu pentru opereta „Țara surâsului” de Franz Lehár, acesta ar fi … „Povestea unei iluzii”. Iubirea europenei Liza pentru prințul chinez Sou Chong este o iluzie superbă la care fiecare femeie are dreptul să viseze.

Astăzi, bariera distanței, a concepțiilor despre lume și viață, aproape nu mai există decât în colțuri din lume în care vorbim despre extremism. În secolul trecut, bariera exista.

De aceea, o poveste de dragoste între o europeană emancipată ca Liza și un chinez supus rigorilor funcției dar, mai ales, al tradiției milenare precum prințul Sou Chong , nu poate avea un final fericit.

Sunt convinsă că Liza s-a simțit atrasă încă din copilărie de fascinația orientului  îndepărtat din poveștile celor 1001 de nopți. Crescând, această fascinație s-a accentuat. A întâlnit „prințul din poveste” și a crezut că a întâlnit fericirea ideală. Când ea a plecat în lumea lui, a realizat că vede realitatea dură a diferențelor de mentalitate, de educație, de obiceiuri, trăind cea mai cumplită deziluzie.

În mod simbolic, am dorit să materializez sensibilitatea și sufletul Lizei prin întruchiparea fascinantei păsări Luan din mitologia chineză. Aceasta preia, pe parcursul desfășurării evenimentelor, stările succesive de fericire, tristețe, zbucium și dezamăgire ale Lizei. În contrast cu grația acestei păsări există rigiditatea MĂȘTII din „Țara surâsului”. După cum spune chiar prințul Sou Chong, „își ascunde trăirile sub masca surâsului”. Masca se augumentează, devenind mult prea apăsătoare pentru Liza. Masca milenară nu cunoaște și nu acceptă toleranța. Sufletul Lizei nu acceptă compromisul. De aici, finalul trist, inevitabil.

Împreună cu dirijorul Lucian Vlădescu, scenograful Cătălin Ionescu Arbore și coregrafa Mălina Andrei, am imaginat un spectacol în care o iubire arzătoare și coexistența a două civilizații puternic conturate să trezească în public poezie, romantism, chiar dramatism uneori, într-o fluență cinematografică a desfășurării acțiunii. Proiecțiile Ancăi Albani contribuie și ele la poezia imaginilor, fiind concepute pentru a sublinia o stare, o idee, o…iluzie.

Muzica fermecătoare a lui Lehár ne-a fost călăuza principală în acest minunat drum către „Țara surâsului”. Consistența partiturii apropie această creație de muzica de operă. Cu siguranță, Lehar a fost influențat în concepția sa dramaturgic-muzicală de prietenul său Giacomo Puccini în lungile lor discuții despre arta sunetelor.

Mulțumesc colectivului Teatrului Național de Operetă și Muzical „Ion Dacian” pentru această colaborare, mai ales că se materializează în anul în care împlinesc 30 de ani de activitate în slujba artei spectacolului muzical.”

Anda Tabacaru – regizor artistic Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”

Mai multe detalii legate de spectacolele Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” găsiți pe: www.opereta.ro

Parteneri: Agerpres, Evenimentul zilei, Capital, Șapte seri, Radio România Cultural, societateamuzicală.ro, mklasica.ro, eva.ro, ArtOut, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, Universitatea București, goingout.ro, inoras.ro, iqool.ro, dc news.

Sponsori: Bucuria, ookee.ro.

Despre Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” a fost înființat în anul 1950 sub denumirea de Teatrul de Stat de Operetă. Teatrul poartă numele celebrului tenor Ion Dacian, a cărui îndelungată carieră este asociată cu Epoca de Aur a Operetei românești.

De la începuturile sale, Opereta s-a bucurat de o primire favorabilă din partea publicului din România, genul cunoscând o popularitate deosebită în special în perioada anilor ’70 – ’80. Spre sfârșitul anilor ’90 nivelul de popularitate al Operetei a cunoscut o scădere dramatică.

În noul mileniu, Teatrul a cunoscut o perioadă de înnoire și modernizare. Schimbările au vizat în principal creșterea calității producțiilor din punct de vedere artistic și tehnic, atragerea unor noi categorii de public (în special publicul tânăr) și conturarea unei noi imagini a Operetei, care să ilustreze atât bogata sa tradiție, cât și noile proiecte de viitor, menite să transforme Teatrul într-un important centru cultural al Capitalei.

În repertoriul actual al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” sunt incluse musicaluri, operete, concerte, evenimente de gală, precum și spectacole sezoniere.

Detalii

Începe:
octombrie 13, 2018
Se termină:
octombrie 14, 2018
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:

Organizator

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Loc de desfășurare

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Bucuresti, România + Hartă Google

Lasă un răspuns




RSS
Follow by Email
Set Youtube Channel ID