Plin de nimicuri de toate felurile, litoralul românesc nu se poate lăuda cu suveniruri autentice.

Sunt puţini cei care meşteresc magneţi sau pictează scoici, în timp ce tarabele sunt sufocate de marfă chinezească, ieftină. Pe de altă parte, străinii care ajung la noi ar fi tentaţi să cumpere vinuri locale sau vederi, dar nu prea găsesc.

Pe faleza din Eforie Nord, tarabele sunt pline de căţeluşi, maşinuţe şi îngeraşi. Aşa zisele suveniruri sunt aduse din China şi au mai mult succes ca magneţii lucraţi manual pentru care autorul vrea şi 8 lei pe bucată.

Alexandru Pătrașcu, proprietar magazine de suveniruri: „De exemplu aşa ceva, din ceramică, făcute manual, adică nu sunt de acelea din uzină, făcute din plastic şi turnate, astea sunt făcute de muncitorii noştri, vopsite manual.”

În Mamaia, o doamnă vinde cochilii de rapane pe post de scrumiere cu 5 lei şi bărcuţe făcute din scoici şi nisip, cu 12.

Cristina: „E foarte greu şi lucrul manual la noi nu este apreciat.”

Reporter: “Cat timp vă ia să faceţi un vaporaş?”

Cristina: “Cel mare 4-5 ore.”

Reporter: “Şi scoicile le strângeţi dumneavoastră?”

Cristina: “Da. De pe mare, iarna. Margem la mare le strângem şi le lucrăm. „

În tot acest timp străinii cauta produse tradiţionale.

Turist belgian: „Un vin, iar soţia mea vrea o îmbrăcăminte tradiţională.”

Reporter: “Cumpăraţi magneţi?”

Turist belgian: “Nu.”

Reporter: „Aţi cumpărat suveniruri?”

Turistă din China: “Am încercat. Am căutat vederi, deoarece câţiva prieteni vor să le trimitem vederi din locurile în care călătorim, dar nu am găsit.”

Staţiunile ar putea avea câte un brand propriu. De pildă, Costineştiul se poate lăuda cu epava sau cu obeliscul. Cei de la Techirghiol au cel mai de preţ nămolul, iar Mamaia este plină de cluburi vestite. Păcat însă că nimeni nu speculează aceste lucruri.

Reporter: „De ce ai vinde la Eforie îngeraşi?”

Bogdan Moraru, art director: “De ce nu, eşti un îngeraş la Eforie. Îngeraşii n-au şi ei voie să facă bani sau ce? Într-adevăr unele dintre ele sunt evident kitsch, doar că există estetica urâtului şi kitschul care are un pic şi o dă în grotesc. E foarte mişto de fapt. Poate romÂnii au foarte mult simț al umorului. E mai amuzant să ai micii ca icon.”

Turiştii spun că în medie aloca în jur de 50 de lei pentru aceste amintiri de la malul mării.

Lasă un răspuns