Statuia "Mica Sirenă" de la Copenhaga a fost vandalizată cu mesajul "peşte rasist"

 

Statuia „Mica Sirenă” de la Copenhaga, cel mai cunoscut monument din Danemarca, a fost „vandalizată”, a anunţat vineri Poliţia daneză, citată de Le Figaro.

„Mica Sirenă a fost vandalizată în această dimineaţă. O persoană necunoscută a scris cuvintele „peşte rasist”. Am deschis o anchetă”, a transmis pentru AFP Poliţia din Copenhaga.

Pentru Ane Grum-Schwensen, specialist al operei lui Hans Christian Andersen, întrebată de televiziunea publică TV2, povestea „Mica Sirenă” nu conţine aluzii rasiste.

În contextul manifestaţiilor antirasiste în lume ca urmare a morţii americanului George Floyd, monumentele şi statuile care au legătură cu istoria colonială a numeroase ţări din lume se află în centrul unei polemici memoriale.

În ultimele săptămâni, mai multe statui s-au aflat în centrul actelor de vandalism în Danemarca, în special cea a misionarului danez în Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul XVIII, dar şi cea a lui Mahatma Gandhi sau a regelui Danemarcei Christian IV.

„Mica Sirenă” a fost deja vandalizată de mai multe ori: capul i-a fost furat de două ori (în 1964 şi în 1998), unul dintre braţe i-a fost tăiat în 1984. În ianuarie, mesajul „Free Hong Kong” a fost pictat pe piatra sa, referire la mişcarea de contestare lansată în 2019 contra puterii centrale de la Beijing.

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email