Profund întristat la aflarea veștii că Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a trecut la cele veșnice, Prințul Nicolae al României a posta în mediul online un mesaj emoționant: „Îi datorez întâlnirea mea de acum 28 de ani, de Sfintele Paști, cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu. Atunci, la Putna, am trăit înțelegerea că bunicul meu era Regele românilor. Deși mi se spusese că sunt nepotul Regelui Mihai, la Putna, apoi la București și la Curtea de Argeș, mi-am întâlnit Regele și rădăcinile. Sunt imagini pe care le voi purta cu mine toată viața. Slujba de la Mănăstirea Putna, momentul în care bunicul meu și ÎPS Pimen s-au rugat la mormântul lui Ștefan cel Mare, intrarea Regelui pe Ușile Împărătești în Altar, clipa când Regele Mihai a primit Sfânta Lumină din mâna părintelui Pimen, mulțimea care își aclama Regele venit din lungul exil. Un preot m-a îmbrăcat cu un veștmânt diaconesc și m-a dus în brațe în Altar”.
Prințul Nicolae a adăugat că îi este profund recunoscător ÎPS Pimen „pentru bunătatea și dragostea cu care l-a chemat, l-a primit și l-a înconjurat pe Regele Mihai, ca și pe bunica mea, Regina Ana, mama mea, Principesa Elena și pe mine. Transmit condoleanțe Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor din arhiepiscopie și familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția celor Drepți!”
Potrivit unui mesaj al Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie va săvârși Liturghia.
„Pentru a-i aduce un omagiu de prețuire Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, mâine Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie alături de un sobor de Arhierei, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Sfânta Liturghie va fi urmată de slujba înmormântării a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen oficiată de la ora 12:00.
Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată într-un mesaj al Arhiepiscopiei Tomisului.
Mormântul din cimitirul Schitului Sihăstria Putnei a fost ridicat prin munca arhiereului, ajutat de călugării de la schit la mijlocul anilor 90, într-un loc plin de natura care i-a fost atât de dragă IPS Pimen.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a anunţat că Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen va fi înmormântat la Sihăstria Putnei din Suceava, în sicriu sigilat, conform legislaţiei în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid.
„Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în ultimii 29 de ani şi al cărui nume, alături de ale altor înaintaşi ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.
Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberaţie aparte: <<Pentru asta am devenit preot. Să învăţ a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El.>>
Conform legislaţiei în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care, împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, va decide data şi detaliile înmormântării. Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din judeţul Suceava.
În actuala situaţie, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).