În urmă cu opt ani pleca într-o vacanţă în Emirate şi era cucerită definitiv de ceea ce avea de oferit locul. Iată povestea celei care a ajuns să lucreze pentru una dintre cele mai mari companii din lume în domeniul esteticii.
Nu citisem nimic despre ea, dar discutând cu Ramona Gabor despre interviurile pe care urma să le facem în Dubai, m-a întrebat dacă nu vrem şi cu o româncă din Severin care a făcut carieră acolo. Mi-a spus numele ei şi am început să caut pe Google. Povestea mi s-a părut interesantă, era extrem de apreciată de presa locală şi am zis să îi scriu.
Prin 2009, nişte prieteni se întorceau din Dubai şi aveau să îi povestească ce noi minuni ale lumii se nasc aici. Apoi, răsfoind o revistă de lifestyle, a dat peste impunătorul Burj Khalifa recent înălţat şi a citit despre Armani Hotel, care se inaugura la baza celei mai înalte clădiri din lume şi şi-a spus „Aici vreau să ajung!“.
Pentru unii, toate acestea pot părea un vis, dar pentru ea a fost o dorinţă care a mânat-o spre o vacanţă ce avea să îi schimbe, definitiv, viaţa după un divorţ: „Nu aveam niciun job în România. Aveam un copil, divorţasem şi fostul meu soţ îmi zicea că nu o să reuşesc şi m-am ambiţionat.
Mă gândeam după facultate să îmi iau un job, dar înainte de asta am zis să merg într-o vacanţă şi să mă hotărăsc apoi unde să aplic. Eu sunt din Drobeta-Turnu Severin, un oraş mic.
Cu fostul soţ călătoream foarte mult şi scopul meu era să mă angajez în străinătate. Tot timpul mi-am dorit să văd lumea. Şi mi-am zis să merg în Dubai.
Când am văzut clădirile şi fântânile, m-au trecut toţi fiorii şi mi-am zis: «Eu de aici nu mai plec!». Şi am aplicat la multe joburi online şi am rămas“.
A urmat Psihologia în România la o vârstă la care alţii nu mai au nicio ambiţie, dar nu a apucat să profeseze în domeniu. A aplicat, însă, multe din cele învăţate în lucrul cu oamenii, căci încă de la început a avut astfel de joburi în Dubai.
„Am fost în PR vreo cinci luni, apoi m-am angajat la o clinică de estetică. Am început de jos, mă ocupam de pacienţi, le făceam fişele, programările, am învăţat foarte repede tot“.
Şi după principiul „românul se descurcă oricunde“, combinat cu ambiţie şi perseverenţă, a ajuns omul de bază în clinica unui medic londonez: „Am început cu un salariu 10.000 de dirhami, cam 2.000 de euro. A fost bine de la început, dar e vorba şi de noroc. Avantajul meu a fost că am lucrat de la început cu cei mai buni. După şase luni la clinică am devenit manager.
Patronul era un doctor din Londra şi mă lăsa pe mine să mă ocup de clinică. Am stat acolo vreo trei ani, dar lucram foarte mult, şase zile pe săptămână, cam 12 ore pe zi, uneori nici nu apucam să văd soarele. Am învăţat foarte multe, aveam bani, dar nu eram mulţumită“.
Şi pentru că Dubaiul este extrem de deschis la nou, şi-a luat inima în dinţi şi a deschis propria clinică de consultaţii şi consultanţă, mizând pe o carte care, la momentul respectiv, nu fusese încă jucată: „Era o chestie care lipsea: la orice medic estetician te duci, el îţi va spune că e cel mai bun. Eu lucrând de opt ani cu medici foarte buni, pot spune că nimeni nu e cel mai bun în tot. Unul este bun pe rinoplastie, alţii pe buze, alţii pe estetică dentară, pe sâni. Iar Vasilica Aesthetics era o firmă neutră, la care te duceai şi aflai care e cel mai bun pe ce aveai tu nevoie.
Pacienţii mergeau la mai mulţi doctori şi fiecare le spunea altceva şi erau puţin confuzi. Iar eu am crezut că aveau nevoie de cineva care să îi ghideze. Aveam vreo 25 de doctori din toată lumea pe care îi cunoşteam prin 2013-2014.
Am zis să fac şi business to business, lucram cu alte clinici cărora le ofeream consultanţă. Mă vedeam cu managerii şi le spuneam ce credeam că trebuie să schimbe ca să le funcţioneze mai bine afacerea“.
Iar implicarea ei nu a fost trecută cu vederea într-o ţară în care absolute totul este monitorizat. Una dintre cele mai mari companii din Dubai şi din lume, Meraas, a contactat-o pentru a-i face o ofertă: „Mie îmi plăcea să fiu liberă, aveam ritmul meu, dar m-au convins acum vreo opt luni cu acest proiect nou şi îndrăzneţ.
Mi-au propus să fiu director de vânzări pe clinica BHSSCI (Beverly Hills Sunset Surgery Center International). Nu ştiam prea multe lucruri pe zona de spitale şi, cum nimic nu bate experienţa, am acceptat.
Eu sunt genul care se plictiseşte, trebuie să schimb mereu ceva, să învăţ ceva nou, pentru că altfel îmi pierd concentrarea. Şi mi-am zis: «Vasilica, lasă vacanţele, plimbările şi mergi acolo!»“. Însă a trebuit să renunţe la clinica ei.
O întreb cum s-a adaptat într-o lume plină de contraste, în care, din afară pare că ai foarte multe restricţii: „Eu cred în disciplină. Cred că o familie bună şi o carieră bună se ţin cu foarte multă disciplină. Depinde cum interpretezi restricţiile.
Aici, copiii până în 21 de ani nu au voie în cluburi sau nu vezi alcool la tot pasul şi asta nu este neapărat o restricţie. Dar poţi merge în restaurant sau la duty-free şi îţi iei tot ce vrei. Pentru mine, restricţiile de aici nu au un impact negativ.
Ai mai multă ordine în viaţă, ca femeie singură poţi merge şi la trei noaptea pe stradă, pentru că e totul monitorizat. Poţi să îţi uiţi portofelul şi imediat ţi-l aduce cineva sau îl găseşti tot acolo. Ai un confort şi o siguranţă“.
Este încă extrem de legată de România, unde ajunge cât de des poate, pentru că îi lipseşte verdeaţa. Şi, deşi locuieşte de ceva vreme în Dubai, împreună cu fiica ei, Cristina, în vârstă de 14 ani, nu şi-a luat încă o casă pentru că urăşte ratele şi preferă să strângă bani pentru locuinţa visurilor.
Conduce un bolid de lux, locuieşte cu chirie într-un cartier rezidenţial şi încearcă să se adapteze regulilor: „Cu relaţiile e mai dificil, deoarece nu ai voie să trăieşti în concubinaj aici, trebuie să fii căsătorit ca să stai cu cineva. E cumva ilegal“.
Suntem obişnuiţi cu medicii care vânează orice tip de pacient în goana lor după bani, dar ea a reuşit să educe atât pacientul, cât şi medicul cu care lucrează, deşi nu are studii în domeniu.
„Nu sunt adepta schimbării radicale, nu sunt adepta operaţiilor pentru ca nu ştiu cui să-i placă de tine sau să semeni cu cineva. Este un procent mare de adolescenţi care vor să se transforme în idolii lor. Dar dacă ai slăbit foarte mult după o sarcină, după o dietă şi cineva te poate ajuta, eu cred că este foarte bine.
După 40 de ani, cu toţii ne modificăm aspectul. Sunt adepta intervenţiilor de rejuvenare, a operaţiilor estetice după accidente sau anomalii din naştere. Nu îmi place schimbarea totală şi nu îmi plac doctorii care fac persoanele să arate la fel“.
Recunoaşte că lumea arabă a evoluat şi odată cu aceasta a evoluat şi ea. Şi pentru că pe străzi, în mall-uri sau la plajă am observat foarte multe localnice modelate estetic, am fost curioasă să aflu cum se împacă conservatorismul local cu „schimbarea la faţă“: „Şi aici lumea îşi face operaţii. Acum sunt la mare căutare liposucţia şi Brazilian butt, gen Kim Kardashian.
Cred că este un model apreciat de bărbaţii de aici. Cum ruşilor le plac femeile slabe, trase prin inel, celor de aici le plac femeile mai rotunjoare. Nu plinuţe, dar să aibă sâni şi fund“.
Vasilica este genul direct, o văd din felul în care vorbeşte cu angajaţii. Îmi dau seama că este greu să lucrezi cu atâtea naţii şi să înţelegi felul lor de a fi, pentru că în clinică sunt foarte mulţi expaţi.
Îmi spune că a primit oferte de a fi director de marketing în Los Angeles, dar a refuzat: „Nu am avut acelaşi sentiment ca aici de a rămâne. Sunt foarte orgolioasă şi cred că de aceea îmi place aici, că lumea nu te priveşte de sus, te respectă“.
Aşadar, o româncă face carieră într-un domeniu într-o continuă evoluţie şi pare că nu se opreşte aici, pentru că a învăţat regulile jocului: „Aici, în multinaţionale, fiind foarte mulţi bani, eşti susţinut să creşti. În viaţă trebuie să ştii să accepţi oportunităţile“.
sursa:okmaganize.ro