Peste 40.000 de persoane care au venit din Italia au tranzitat punctele de trecere a frontierei, în ultimele săptămâni, iar aproximativ 2.500 de cetăţeni chinezi au intrat în ţară din China şi zonele administrative ale acestei ţări, anunţă oficialii Poliţiei de Frontieră.
Şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că aproximativ 2.500 de cetăţeni chinezi au trecut frontiera în România venind din China şi din zonele administrative ale acestei ţări, Hong Kong şi Macau.
De asemenea, peste 40.000 de oameni veniţi din Italia au intrat în Româna în ultimele aproape trei săptămâni.
„Din 23 februarie, un număr 40.612 persoane, dintre care peste 34.000 sunt români şi peste 3.000 italieni, au intrat în România”, a declarat Ioan Buda.
„Toate autocarele care vin din Italia sunt trase pe dreapta în vama Borș, iar pasagerii trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică caută persoane care prezintă semne ale bolii respiratorii, iar pe cei fără simptome îi informează că ar putea sta în carantină pentru următoarele 14 zile.
– Ne-a dat o fișă acolo, am scris data nașterii, numărul de telefon, povestește unul dintre români.
– V-au luat temperatura?
– Nu ne-au luat nicio temperatură, nimic.
***
– V-au spus să stați în carantină?
– Nu, dar de ce să stau în carantină, doar am treabă, trebuie descărcată mașina.” – conform kanal d.
Acesta a precizat că cetăţenilor români nu li se interzice intrarea în ţară, chiar dacă vin din zone afectate de COVID-19, iar în cazul acestora sunt luate măsurile de izolare sau carantinare, după caz, prevăzute de deciziile autorităţilor române.
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a precizat că cei care au intrat în ţară au fost verificaţi nu doar la punctele de trecere a frontierei, ci şi în teren, în zonele despre care au declarat că sunt punctele de destinaţie.
La rândul său, inspectorul general al Poliţiei Române, Liviu Vasilescu,a declarat că s-au luat măsuri în cazul persoanelor încarcerate care prezintă simptome specifice COVID-19 sau care, anterior încarcerării, au fost în zone afectate de acest virus. Astfel, acestea vor fi cazate în camere separate şi vor folosi fluxuri separate în ceea ce priveşte deplasarea. Şeful Poliţiei Române a precizat că nu există, deocamdată, niciun astfel de caz.