Industria locală a dezvoltatorilor de jocuri video anunţă că este în creştere, în pofida contextului internaţional actual, şi totodată că face angajări, conform informaţiilor Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), care estimează că societăţile din domeniu au ajuns la o cifră de afaceri cumulată de peste 200 milioane dolari şi peste 6.000 de angajaţi.
„Industria locală a dezvoltatorilor de jocuri video este printre cele mai performante în contextul internaţional actual, continuând un trend în creştere, conform informaţiilor Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). Numeroase firme din domeniu, atât sucursalele locale ale unor multinaţionale renumite, cât şi studiouri independente româneşti, sunt implicate în procese laborioase de angajare în acest moment”, arată asociaţia într-un comunicat.
Fiind deja pe un trend ascendent de câţiva ani, industria dezvoltatorilor de jocuri din România a trecut mai uşor peste provocările generate de criza Covid-19. Unele firme din industrie aveau planuri de dezvoltare înaintea crizei, care nu au fost anulate sau sistate, ci au continuat să fie puse în practică.
„Nu a fost nevoie ca angajaţii din industrie să fie trimişi în şomaj tehnic şi nici nu au existat disponibilizări în această perioadă, dimpotrivă, numeroase studiouri au continuat să angajeze, anunţând alte angajări pe diferite specializări în perioada următoare”, arată RGDA.
Reprezentanţii industriei de dezvoltare de jocuri video anticipează menţinerea planurilor privind creşterea numărului de personal în anul 2020. Flexibilitatea angajaţilor şi sistemul de Work from Home era încurajat şi posibil în industrie anterior crizei pandemice, dar odată cu aceasta, procesul a fost accelerat, adaptarea fiind făcută foarte rapid, iar sistemul de WFH fiind în acest moment posibil pentru toţi angajaţii din industrie.
Totodată, pe fondul creşterii de productivitate înregistrate în multe cazuri odată cu implementarea pe scară largă a sistemului de muncă de la domiciliu, foarte probabil această practică va fi continuată ca regulă generală şi în perioda următoare.
“Sperăm ca tot mai mulţi profesionişti să se îndrepte spre industria dezvoltatorilor de jocuri, fie că ne referim la programatori, designeri grafici, sound designeri, specialişti de marketing şi comunicare sau business development, avocaţi, oameni de HR şi alţi specialişti şi consultanţi pe partea administrativă. Este o industrie extrem de prietenoasă, creativă şi stabilă şi ne bucură că poate fi o opţiune favorabilă în acest context dificil pentru diferiţi specialişti care sunt nevoiţi sau vor să se reorienteze. Având în vedere schimbările de comportament social pe termen mediu şi lung la nivel mondial pe care le impune criza actuală, suntem încrezători în ceea ce priveşte dezvoltarea continuă a domeniului jocurilor video la nivel global dar şi în România”, a declarat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.
România este una dintre cele mai importante ţări la nivel european în domeniul dezvoltării de jocuri video, o industrie ce are o creştere globală accelerată de la an la an. În România, companiile din domeniu au ajuns la o cifră de afaceri cumulată de peste 200 milioane dolari, peste 6.000 de români lucrând în industrie la acest moment.
Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din Romania. În România sunt active peste 100 de studiouri de dezvoltare de jocuri video, cu un număr de peste 6.000 de angajaţi. Companiile membre RGDA însumează peste 90% din angajaţii din industrie şi peste 80% din cifra de afaceri a acesteia. RGDA este membru cu drepturi depline a European Game Developers Federation.