Britanicii merg azi la vot pentru a alege un nou Parlament, cel care ar trebui să stabilească data la care va avea loc Brexit-ul și felul în care va arăta acesta. O dublă alegere, ce va influența direct viețile britanicilor, dar și pe cele ale cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit, mulți dintre ei, români. Ultimele sondaje arătau un avantaj pentru conservatorii premierului Boris Johnson, dar laburiștii lui Jeremy Corbyn se aflau pe un trend ascendent.

Secțiile de vot s-au deschis la ora locală 7.00 (8.00 ora României) și se vor închide la 22.00 (23.00 ora României).

La închiderea urnelor va începe numărătoarea voturilor, dar vom avea și exit-poll-uri care vor încerca să prezică cât mai corect rezultatul. Nu va fi simplu. Ultimul sondaj YouGov dat publicității marți seară, cu două zile înaintea scrutinului, arata că laburiștii au redus diferența față de conservatori și că perspectiva unui parlament fără majoritate clară este o posibilitate.

Analiza YouGov arata că scorul general al partidului lui Boris Johnson a rămas neschimbat, la 43%, în vreme ce al laburiștilor a crescut cu două puncte procentuale, la 34%. Cele două puncte procentuale la nivel național sunt însă suficiente pentru a reduce majoritatea estimată a conservatorilor de la 68 de mandate parlamentare la doar 28.

Brexit și anti-austeritate În ultimele zile de campanie, premierul a continuat să își trimită mesajul central, acela de susținere a unui Brexit clar, pe 31 ianuarie 2020, un pas care să pună capăt incertitudinii din ultimii ani.

Johnson a fost pus însă în mare dificultate, luni, când a trebuit să dea explicații pentru o imagine cu un copil care aşteaptă să i se acorde îngrijiri culcat pe jos într-un spital, fotografie ce ilustrează problemele din sistemul public de sănătate britanic după ani de austeritate impusă de conservatori.

La rândul său, Corbyn și-a continuat discursul împotriva austerității și a promis investiții puternice în sectorul public și naționalizarea unor companii: ”pentru cei mulți, nu pentru cei puțini”.
În acest timp, liberal-democrații au continuat campania de opoziție clară la adresa Brexit-ului. Trei scenarii posibile pentru divorțul de UE

Există cel puțin trei scenarii posibile pentru Brexit, în funcție de rezultatul alegerilor. O victorie clară a conservatorilor, care ar oferi o majoritate în parlament, ar atrage un Brexit cât mai rapid. Johnson ar dori ca acesta să aibă loc pe 31 ianuarie 2020, dar este neclar dacă acest calendar ar putea fi respectat.

Varianta dorită de Jeremy Corbyn este mai complicată. Liderul laburist a promis renegocierea acordului obținut de Boris Johnson și organizarea unui nou referendum pentru aprobarea acestuia. Ultimul scenariu este cel mai complicat.

Este cel în care în Parlament nu există o majoritate clară, niciunul dintre partide nu își poate impune viziunea, iar Brexit-ul s-ar amâna pe termen nedefinit, ca în prezent.

Nesiguranță pentru românii din Regatul Unit

Românii, în jur de 450.000, asistă fără drept de vot la alegerile din Regatul Unit, iar unii dintre ei încearcă un sentiment de nesiguranță.

Principala temere a acestora este legată de drepturile lor după Brexit. Iar incertitudinea durează de ani de zile. ”Ce pot să vă spun din ceea ce am constatat în comunitatea noastră este că mulți conaționali au decis sau au în vedere să părăsească Marea Britanie datorită Brexit-ului.

Foarte mulți nu sunt informați corect și această incertitudine îi sperie pe mulți. Consider că toți cei care vor rămâne în Marea Britanie după Brexit vor fi afectați într-un fel sau altul”, a declarat pentru Libertatea Marius Misin, președinte al Societății Românilor din East Midlands.

La Londra, o altă româncă, nu este dispusă să plece, ba chiar luptă pentru drepturile cetățenilor UE din Regatul Unit.

”Pentru mulți dintre noi, casa noastră este în Marea Britanie. Sunt foarte mulți europeni, inclusiv români, care au locuit în Marea Britanie de zeci de ani, au crescut copii, au plătit taxe, au condus afaceri aici”, a declarat pentru Libertatea Alexandra Bulat, studentă la doctorat la University College London și purtătoare de cuvânt pentru campania ”The 3 Million”, care militează pentru drepturile cetățenilor UE.

Lasă un răspuns