Zeci de mii de persoane au ieșit marți pe străzile orașelor americane pentru a opta noapte consecutivă de proteste provocate de moartea lui George Floyd, având loc noi confruntări cu poliția și jefuiri de magazine în New York, transmite Reuters.

Marșuri și manifestații au avut loc și în Los Angeles, Philadelphia, Atlanta și Seattle.

În Washington, protestele au avut loc în apropierea parcului unde demonstranții au fost înlăturați luni de poliție pentru ca Trump să poată merge de la Casa Albă la o biserică istorică.

Deși până acum manifestațiile au fost în general liniștite în timpul zilei, la căderea nopții grupuri de protestatari au recurs la revolte violente, vandalism, incendieri și devalizări de magazine.

Marți, în fața Capitoliului, muțimea a scandat ”tăcerea este violență” și ”fără justiție nu va fi pace” în fața forțelor de ordine, chiar înainte de ora de la care a fost impusă interdicția de circulație. Protestatarii au rămas însă în zonă în ciuda interdicției și a amenințărilor lui Trump că va folosi Garda Națională și chiar armata pentru încălcarea legii.

În New York, mii de persoane au ignorat și ele faptul că de la ora opt seara a fost impusă interdicția de a ieși din case și au mărșăluit supravegheate de elicopterele poliției.

Pe Bulevardul Hollywood din Los Angeles sute de persoane au mărșăluit, iar unii s-au dus la sediul poliției pentru a-i îmbrățișa pe polițiști sau pentru a da mâna cu ei.

Sute de protestatari s-au adunat și în Denver și Seattle, rămânând pașnici și pe măsură ce noaptea se lăsa peste coasta de vest a SUA.

Washingtonul, unde peste 300 de protestatari au fost arestaţi luni seară, „a fost aseară cel mai sigur loc de pe planetă”, a scris pe Twitter preşedintele Trump, care şi-a asumat rolul de preşedinte „al legii şi ordinii”.

Lasă un răspuns